måndag 25 april 2016

Pasta al forno med broccoli




Broccoli är en fantastiskt god och nyttig grönsak, som passar bra en veggiemåndag!

5 portioner

  • 500 g pennepasta
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk ströbröd
  • lite smör till formen

Fyllning

  • 2 stånd färsk broccoli
  • 350 g kvarg
  • rivet skal av en citron
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1½ dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att fräsa i

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Börja med béchamelsåsen. Fräs mjölet i smör och vispa i mjölken. Låt såsen koka i cirka 5 minuter och smaksätt med salt och peppar. Vispa då och då så att såsen inte bränner i botten.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen men korta koktiden med ett par minuter. Ta undan lite av pastavattnet, för att använda i fyllningen.
  3. Skär ner broccolistånden i mindre buketter. Skala stammarna och skiva tunt. Stek dem sakta i lite olja tills de mjuknar, men har lite spänst kvar. Salta, peppra och blanda ner vitlöken. Blanda ner kvarg, lagrad ost och citronskal. Tunna fyllningen med ca ½ dl av pastavattnet.
  4. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av fyllningen och hälften av såsen över. Fortsätt med resten av pastan, fyllningen och såsen. Strö över parmesan och lite ströbröd.
  5. Gratinera mitt i ugnen cirka 35 minuter.
  6. Servera med en grönsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar