Broccoli är en fantastiskt god och nyttig grönsak, som passar bra en veggiemåndag!
5 portioner
- 500 g pennepasta
- 1 dl riven parmesanost
- 1 msk ströbröd
- lite smör till formen
Fyllning
- 2 stånd färsk broccoli
- 350 g kvarg
- rivet skal av en citron
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1½ dl riven lagrad ost
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja att fräsa i
Béchamelsås
- 50 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 8 dl standardmjölk
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader. Börja med béchamelsåsen. Fräs mjölet i smör och vispa i mjölken. Låt såsen koka i cirka 5 minuter och smaksätt med salt och peppar. Vispa då och då så att såsen inte bränner i botten.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen men korta koktiden med ett par minuter. Ta undan lite av pastavattnet, för att använda i fyllningen.
- Skär ner broccolistånden i mindre buketter. Skala stammarna och skiva tunt. Stek dem sakta i lite olja tills de mjuknar, men har lite spänst kvar. Salta, peppra och blanda ner vitlöken. Blanda ner kvarg, lagrad ost och citronskal. Tunna fyllningen med ca ½ dl av pastavattnet.
- Smörj en ugnsform och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av fyllningen och hälften av såsen över. Fortsätt med resten av pastan, fyllningen och såsen. Strö över parmesan och lite ströbröd.
- Gratinera mitt i ugnen cirka 35 minuter.
- Servera med en grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar