måndag 11 april 2016

Pumparisotto med salvia och rostad mandel



Veckans vegetariska blir en krämig risotto med rostad pumpa toppad med smörbrynt salvia och rostad mandel.

2 portioner

  • 1 butternutpumpa
  • ½ finhackad lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1,5 dl carnaroli- eller arborioris
  • 75 ml torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 30 g finriven parmesanost
  • 1 stor näve salviablad
  • skalet av ½ citron
  • 1-2 tsk pressad citron
  • 30 g skållad och skalad mandel
  • olivolja att steka i
  • smör att steka i
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i kuber, ca 2 cm stora. Sprid ut pumpan på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 45 minuter. Rör om efter halva tiden.
  3. Värm lite olja och en klick smör i en vid gryta. Fräs lök och vitlök på mellanvärme utan att den tar färg. Rör i riset och höj värmen något. Stek ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka in. Rör om hela tiden. Koka upp buljongen och håll den varm.
  4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl och ta sedan 1 dl i taget och l.åt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. Risotton ska bli lös med en liten kärna kvar i riset. Detta tar 18-20 minuter.
  5. Rosta under tiden mandeln i en torr panna och hacka den grovt.
  6. Rör ner den rostade pumpan och parmesanosten i risotton. Salta försiktigt och mal i lite svartpeppar.
  7. Smält en dryg matsked smör i en panna och när smöret bubblat upp lägger du i salvian. Bryn i 2-3 minuter tills salvian är krispig och smöret är nötbrunt. Tillsätt rivet citronskal och en skvätt pressad citron.
  8. Lägg upp risotton i djupa tallrikar och fördela lite salviasmör på toppen. Strö över mandel och ytterligare lite riven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar