Veckans vegetariska blir en krämig risotto med rostad pumpa toppad med smörbrynt salvia och rostad mandel.
2 portioner
- 1 butternutpumpa
- ½ finhackad lök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1,5 dl carnaroli- eller arborioris
- 75 ml torrt vitt vin (kan uteslutas)
- 7 dl kycklingbuljong
- 30 g finriven parmesanost
- 1 stor näve salviablad
- skalet av ½ citron
- 1-2 tsk pressad citron
- 30 g skållad och skalad mandel
- olivolja att steka i
- smör att steka i
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och kärna ur pumpan. Skär den i kuber, ca 2 cm stora. Sprid ut pumpan på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 45 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Värm lite olja och en klick smör i en vid gryta. Fräs lök och vitlök på mellanvärme utan att den tar färg. Rör i riset och höj värmen något. Stek ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka in. Rör om hela tiden. Koka upp buljongen och håll den varm.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl och ta sedan 1 dl i taget och l.åt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. Risotton ska bli lös med en liten kärna kvar i riset. Detta tar 18-20 minuter.
- Rosta under tiden mandeln i en torr panna och hacka den grovt.
- Rör ner den rostade pumpan och parmesanosten i risotton. Salta försiktigt och mal i lite svartpeppar.
- Smält en dryg matsked smör i en panna och när smöret bubblat upp lägger du i salvian. Bryn i 2-3 minuter tills salvian är krispig och smöret är nötbrunt. Tillsätt rivet citronskal och en skvätt pressad citron.
- Lägg upp risotton i djupa tallrikar och fördela lite salviasmör på toppen. Strö över mandel och ytterligare lite riven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar