lördag 16 april 2016

Torskrygg med fänkål och pernodsås

Sås med Pernod förstärker smaken av fänkål!

                                          

Ingredienser till 4 portioner

  • 700 g skinnfri torskrygg
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • nymalen svartpeppar

Pernodsås

  • ½ halv finhackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • smör att fräsa i
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ dl pernod
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt och nymalen vitpeppar

Tillbehör

  • 2 fänkålsstånd
  • 1 msk timjansblad
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • rapsolja till stekning

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig. Dela fisken i 4 portionsbitar och lägg dem i saltlagen. Låt dem rimma 10-15 minuter. Värm under tiden ugnen till 150 grader. Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Mal över lite svartpeppar. Baka fisken tills innertemperaturen är ca 48 grader.
  2. Skär fänkålen tunt på mandolin och fräs i lite smör i en stekpanna. Strö över timjansblad, salt och socker. Baka klart i ugnen tillsammans med fisken.
  3. Fräs lök och vitlök i lite smör till såsen. Häll i vin och pernod och låt koka i ett par minuter. Sila av löken. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.
  4. Servera fisk, fänkål och sås tillsammans med nykokt färskpotatis eller mandelpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar