fredag 20 mars 2015

Zwiebelkuchen




En lökkaka av den typ som ofta serveras i Sydtyskland. På buffé eller som en lättare måltid passar den bra tillsammans med ett glas torrt vitt vin eller öl.

Deg

  • 1,25 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 6 msk olja med neutral smak
  • ½ tsk salt
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1½ kg gul lök
  • 2 msk olja med neutral smak
  • 1 tsk salt 
  • 1½ tsk mald kummin
  • 3 stora ägg
  • 3 dl gräddfil
  • olja till formen
  • 150 g bacon  

Gör så här:

  1. Värm mjölken till fingervärme. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta samman och låt degen jäsa ca 20 minuter.
  2. Skala löken. Skär dem i halvor och skiva allt, gärna med matberedarens rivskiva.
  3. Häll olja i en rymlig gryta och fräs löken tills den är mjuk och glansig och sjunkit ihop. Låt svalna och blanda i salt och kummin. Vispa ihop äggen och blanda ner gräddfilen. Rör ner äggsmeten i löken.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite innan du kavlar ut den till en stor rund platta. Olja en springform och klä formen med degen. Dra upp degen runt kanterna. Häll i och bred ut lökblandningen. Klipp baconet i strimlor och strö över kakan. Grädda mitt i ugnen cirka 1 timme tills kakan är gyllenbrun.                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar