måndag 16 mars 2015

Lax med spenat och saffran




En snabb laxrätt som serveras med pressad potatis och sockerärter.

4 portioner

  • 7 hg laxfilé
  • rivet skal av en citron
  • olivolja att ringla över
  • flingsalt och nymalen vitpeppar

Sås

  • 150 g tinad bladspenat
  • 2 dl grädde av valfri fetthalt
  • 1 påse saffran
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk koncentrerad fiskfond
  • smör att fräsa i
  • salt och nymalen vitpeppar
  • eventuellt maizena att reda såsen med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxfilén i fyra portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform.
  2. Riv citronskalet över laxbitarna. Salta och peppra. Ringla lite olivolja över. Låt fisken bakas mitt i ugnen cirka 15 minuter (55 grader om du använder termometer).
  3. Fräs spenaten i lite smör. Tillsätt saffran, grädde och vin, koka upp. Tillsätt fiskfonden. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena.
  4. Servera med pressad potatis och lättkokta sockerärter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar