fredag 13 mars 2015

Torskrygg med ärtsås




Lättrimmad torsk med mild ärtsås blir en god kombination. Smaksätt såsen med lite mynta (färsk eller torkad) så ger du den ett lyft.

2 portioner

  • 350 - 400 g torskrygg utan skinn
  • salt
  • olivolja till formen

Ärtsås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl frysta gröna ärter
  • 0,75 dl vatten
  • ½ msk koncentrerad fiskfond
  • ½ dl crème fraiche
  • lite finhackad färsk mynta, eller 1 tsk torkad
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 140 grader. Dela torsken i 2 bitar och salta väl. Låt torsken stå och snabbrimma i minst 15 minuter. Torka av fisken och mal över lite vitpeppar. Olja en ugnsform och ställ in fisken i ugnen cirka 20 minuter till en innertemperatur på 48 - 50 grader beroende på hur fast du vill ha den.
  2. Fräs löken i lite smör utan att den tar färg.  Häll i vatten och ärter och koka tills ärterna är mjuka. Tillsätt fiskfond och crème fraiche. Mixa såsen slät med mixerstav och smaksätt med salt, peppar och till sist mynta.
  3. Servera fisken med ärtsåsen och potatismos smaksatt med västerbottensost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar