måndag 30 mars 2015

Blåbärsbullar

Gott påskfika!



Härliga bullar fyllda med blåbär och smak av kardemumma och vanilj!

20bullar

  • 2½ dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl socker plus 2 msk extra till pensling
  • 75 g smält och avsvalnat smör
  • 1 uppvispat ägg
  • 400 g vetemjöl (6-7 dl)
  • 2 tsk nymalen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • ev rostad flagad mandel

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ½ dl socker
  • 80 g mandelmassa
  • 200 g tinade blåbär

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smör och blanda ner mjölken. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta samman degen. (Ca 5 minuter i maskin.)
  2. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter.
  3. Ställ ut 20 stora bullformar på en plåt.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut degen till en rektangel ca 40x50 cm.
  5. Blanda samman smör, vaniljpulver och socker till fyllningen och bred den över degen. Riv mandelmassan över och strö till sist över blåbären.
  6. Rulla ihop degen till en fast rulle från långsidan. Se till att blåbären inte kryper ut.
  7. Skär degrullen i 20 bitar med vass kniv. Lägg bullarna i formarna. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  8. Värm ugnen till 220 grader. Pensla bullarna med resten av det uppvispade ägget och baka mitt i ugnen tills bullarna är vackert gyllenbruna, ca 15 minuter.
  9. Ta bullarna ur ugnen. Koka upp 2 msk socker med 1 msk vatten i en liten kastrull någon minut tills blandningen får en sirapslik konsistens. Pensla de varma bullarna med sockerlösning och strö eventellt över rostad flagad mandel. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar