lördag 28 mars 2015

Fransk lökpaj





En klassiker i Frankrike! I små bitar är pajen perfekt till en drink före maten, I lite större bitar med en sallad blir den en bra förrätt. Pajen passar också bra på buffébordet.

Pajskal

  • 3½ dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • en nypa salt

Fyllning

  • 600 g gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pkt bacon
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 3/4 dl hackad bladpersilja
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt


Gör så här:

  1. Kör ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten. Låt degen vila i kylskåpet minst ½ timme.
  2. Skala löken klyv den och skiva tunt - gärna på mandolin. Finhacka vitlöken och strimla bacon.
  3. Lägg bacon i en stor stekpanna och fräs långsamt. Lägg i lök, vitlök och smör och fräs på svag värme. Löken ska bara bli gyllene och får inte bli brynt. Detta tar minst en halvtimme.
  4. Sätt ugnen på 160 grader. Kavla ult degen till en tunn platta och rulla ut i en pajform (ca 27 cm). Kläm fast degen väl runt kanterna och nagga botten. Lägg ett folieark ovanpå degen så att pajskalet hålls på plats under förgräddningen. Grädda pajskalet ca 30 minuter och dra sedan bort folien.
  5. Blanda lökblandningen med övriga ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar