söndag 22 mars 2015

Kyckling med oliver

Spanska oliver med citronfyllning ger grytan extra smak.

 

 

4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca1,3 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 brk körsbärstomater
  • 1 lagerblad
  • några kvistar färsk oregano
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 kanelstång
  • olja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl gröna oliver med citron

Gör så här:

  1. Stycka kycklingen (spara skrov och vingar till buljong vid ett senare tillfälle)
  2. Skala och finhacka löken. Tärna bacon och fräs allt mjukt i olja i en stor gryta.
  3. Repa bladen av rosmarinkvistarna och oreganon om kvistarna är grova. Hacka örterna fint.
  4. Rör ner vin i grytan och koka någon minut. Tillsätt tomater, fond och kryddor. Låt småkoka.
  5. Stek kycklingdelarna med skinnsidan neråt i en stekpanna tills skinnet är gyllenbrunt.
  6. Lägg kycklingen i tomatgrytan med skinnsidan upp. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten och häll skyn i grytan.
  7. Koka alltsammans ca 25 minuter tills kycklingen är färdig. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Toppa med oliverna.
  8. Servera grytan med ugnsrostade potatishalvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar