onsdag 18 mars 2015

Brytbröd






Ett brytbröd som passar bra på en buffé - varför inte nu till påsk. Klippta jack gör det lätt för alla att bryta sin bit.

2 bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 4 minuter i maskin, tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut.
  2. Strö över lite mjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa 1 timme.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och baka ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och klipp ca 10 jack - beroende på hur stora bullar du vill ha. Vik varannan bit åt höger och varannan åt vänster.
  4. Sätt ugnen på 225 grader och låt längderna jäsa 30 minuter under bakduk. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Om du vill ha extra knaprig yta på brödet slänger du in en kopp vatten i ugnen samtidigt som du sätter in plåten. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar