Ett brytbröd som passar bra på en buffé - varför inte nu till påsk. Klippta jack gör det lätt för alla att bryta sin bit.
2 bröd
- 50 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och nästan allt mjöl. Arbeta degen ca 4 minuter i maskin, tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon minut.
- Strö över lite mjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och baka ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och klipp ca 10 jack - beroende på hur stora bullar du vill ha. Vik varannan bit åt höger och varannan åt vänster.
- Sätt ugnen på 225 grader och låt längderna jäsa 30 minuter under bakduk. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Om du vill ha extra knaprig yta på brödet slänger du in en kopp vatten i ugnen samtidigt som du sätter in plåten. Låt svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar