söndag 1 mars 2015

Fläskgryta med chorizo och svarta oliver

Enkel men smakrik gryta


4portioner

  • 1 kg fläskkött av bog skuret i grova tärningar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 150 ml rött vin
  • 2 hackade gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
  • 200 g chorizo
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 kvistar timjan (bladen)
  • 2 msk hackad oregano¨
  • 4 lagerblad
  • 3 msk sherryvinäger
  • 2 tsk socker
  • 100 g urkärnade kalamataoliver

Gör så här:

  1. Salta och peppra köttet. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekgryta och bryn köttet i omgångar. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Häll vinet i grytan och fräs ur smakerna. Häll vinet över köttet och ställ åt sidan.
  2. Häll i resten av oljan i grytan och tillsätt den hackade gula löken. Stek under lock i 10 minuter tills löken är helt mjuk. Dra skinnet av chorizon och skär den i skivor. Tillsätt chorizo och vitlök. Låt steka i ett par minuter. Rör i paprikapulver och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter tomatpuré, tomater, buljong, kött och vin. Tillsätt örtkryddorna och låt sjuda utan lock i 1 timme.
  3. Koka upp vinäger och socker i en liten gryta och reducera ner till ungefär 1 tsk. Rör ner reduktionen i grytan tillsammans med oliverna. Låt sjuda ytterligare en halvtimme utan lock tills köttet är mört.
  4. Smaka av med ytterligare salt och peppar och servera med t. ex. potatismos.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar