Fläskgryta med chorizo och svarta oliver
|
Enkel men smakrik gryta |
4portioner
- 1 kg fläskkött av bog skuret i grova tärningar
- salt och nymalen svartpeppar
- 4 msk olivolja
- 150 ml rött vin
- 2 hackade gula lökar
- 4 vitlöksklyftor skurna i tunna skivor
- 200 g chorizo
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 3 dl kycklingbuljong
- 3 kvistar timjan (bladen)
- 2 msk hackad oregano¨
- 4 lagerblad
- 3 msk sherryvinäger
- 2 tsk socker
- 100 g urkärnade kalamataoliver
Gör så här:
- Salta och peppra köttet. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekgryta och bryn köttet i omgångar. Lägg i en skål och ställ åt sidan. Häll vinet i grytan och fräs ur smakerna. Häll vinet över köttet och ställ åt sidan.
- Häll i resten av oljan i grytan och tillsätt den hackade gula löken. Stek under lock i 10 minuter tills löken är helt mjuk. Dra skinnet av chorizon och skär den i skivor. Tillsätt chorizo och vitlök. Låt steka i ett par minuter. Rör i paprikapulver och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter tomatpuré, tomater, buljong, kött och vin. Tillsätt örtkryddorna och låt sjuda utan lock i 1 timme.
- Koka upp vinäger och socker i en liten gryta och reducera ner till ungefär 1 tsk. Rör ner reduktionen i grytan tillsammans med oliverna. Låt sjuda ytterligare en halvtimme utan lock tills köttet är mört.
- Smaka av med ytterligare salt och peppar och servera med t. ex. potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar