torsdag 31 mars 2016

Focaccia med körsbärstomater, oliver och rosmarin



Oftast gör man kanske focaccia i långpannan, skär den i bitar och serverar på buffén. Här gör jag portionsfocaccia som mer liknar något som jag köpte i ett bageri i Sevilla. De passar bra till en enkel lunch, eller  till en soppa.

6 -8 stycken

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 7-7½ dl vetemjöl

Fyllning

  • 15 körsbärstomater
  • 15 urkärnade kalamataoliver
  • 75 g fetaost
  • färsk rosmarin
  • flingsalt
  • olivolja, gärna med citronsmak

Efter jäsningen petar du ner tomater, oliver, fetaost och rosmarin

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunken och rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 min under en fuktig bakduk.
  2. Halvera tomater och oliver och skär osten i bitar.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 6 bitar som formas till runda bullar. Platta ut bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 15 minuter.
  5. Tryck ner tomater, oliver, ost och blad av färsk rosmarin i degen. Ringla över olivolja och strö över lite flingsal
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Låt svalna på galler under bakduk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar