Oftast gör man kanske focaccia i långpannan, skär den i bitar och serverar på buffén. Här gör jag portionsfocaccia som mer liknar något som jag köpte i ett bageri i Sevilla. De passar bra till en enkel lunch, eller till en soppa.
6 -8 stycken
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 7-7½ dl vetemjöl
Fyllning
- 15 körsbärstomater
- 15 urkärnade kalamataoliver
- 75 g fetaost
- färsk rosmarin
- flingsalt
- olivolja, gärna med citronsmak
Efter jäsningen petar du ner tomater, oliver, fetaost och rosmarin |
Gör så här:
- Smula jästen i en bunken och rör ut den med ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 min under en fuktig bakduk.
- Halvera tomater och oliver och skär osten i bitar.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 6 bitar som formas till runda bullar. Platta ut bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i 15 minuter.
- Tryck ner tomater, oliver, ost och blad av färsk rosmarin i degen. Ringla över olivolja och strö över lite flingsal
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar