Idag blev det som omväxling till den traditionella pizzan en pizza bianca som jag toppade med dressad ruccola när den kom ut ur ugnen.
Ingredienser till en plåtstor pizza
Pizzadeg
- 25 g jäst, eller ½ påse torrjäst
- 2 dl ljummet vatten (lite varmare om du använder torrjäst)
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300-350 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Topping
- 100 g kronärtskockspesto
- 125 g mascarpone
- 1 buffelmozzarella
- 15 kärnfria kalamataoliver, skivade
- ½ dl finriven parmesan
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 2 tsk färska timjanblad
- 30 g ruccola
- 2 tsk pressad citron
- 1 msk olivolja
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, socker, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät, olja en skål och lägg i degbollen, olja också degbolllen. Låt jäsa under en fuktig handduk minst en timme.
- Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Blanda kronärtskockspeston med mascarpone och bred över degen. Strö över skivade oliver och bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan och timjanblad.
- Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
- Blanda under tiden ruccolan med citronsaft, lite olivolja samt salt och peppar.
- Fördela ruccolan över pizzan när den kommer ut ur ugnen och servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar