lördag 12 mars 2016

Vit pizza med kronärtskocka och oliver




Idag blev det som omväxling till den traditionella pizzan en pizza bianca som jag toppade med dressad ruccola när den kom ut ur ugnen.

Ingredienser till en plåtstor pizza

Pizzadeg

  • 25 g jäst, eller ½ påse torrjäst
  • 2 dl ljummet vatten (lite varmare om du använder torrjäst)
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 300-350 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken

Topping

  • 100 g kronärtskockspesto
  • 125 g mascarpone
  • 1 buffelmozzarella
  • 15 kärnfria kalamataoliver, skivade
  • ½ dl finriven parmesan
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 tsk färska timjanblad
  • 30 g ruccola
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, socker, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät, olja en skål och lägg i degbollen, olja också degbolllen. Låt jäsa under en fuktig handduk minst en timme.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  3. Blanda kronärtskockspeston med mascarpone och bred över degen. Strö över skivade oliver och bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan och timjanblad.
  4. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
  5. Blanda under tiden ruccolan med citronsaft, lite olivolja samt salt och peppar.
  6. Fördela ruccolan över pizzan när den kommer ut ur ugnen och servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar