Nu är det dags att äta skrei - men får du inte tag på den så går vanlig torsk också bra.
2 portioner
- 2 bitar skreirygg med skinn (ca 350-400 g)
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- kallpressad rapsolja
- 50 g smör
- ½ butternutpumpa
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 lite bit ingefära
- 1 fänkål
- ½ tsk torkad timjan
- en nypa socker
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Rör salt och vatten till en lag och lägg i skreibitarna ca 10 minuter.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ta upp skreien ur saltlagen och torka av dem. Mal lite svartpeppar över och stek dem i stekpanna med olja så att de får fin färg. Lägg i en rejäl klick smör mot slutet och ös smöret över fisken med sked.
- Ställ in pannan i ugnen tills innertemperaturen är 46-48 grader (ca 10-15 minuter).
- Skala pumpan och kärna ur den. Skär i tärningar. Koka mjuka under lock tillsammans med vinet (ca 10 minuter).
- Mixa de kokta pumpatärningarna till en slät puré. Tillsätt smör (25 g) och lite finriven ingefära. Smaka av med salt och peppar.
- Skiva fänkålen tunt på mandolin och stek strimlorna mjuka i rapsolja. Smula lite torkad timjan och en nypa socker över.
- Lägg upp skreien tillsammans med pumpapuré och fänkål på varma tallrikar. Servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar