fredag 11 mars 2016

Skreirygg med fänkål och pumpapuré






Nu är det dags att äta skrei - men får du inte tag på den så går vanlig torsk också bra.

2 portioner

  • 2 bitar skreirygg med skinn (ca 350-400 g)
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • kallpressad rapsolja
  • 50 g smör
  • ½ butternutpumpa
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 lite bit ingefära
  • 1 fänkål
  • ½ tsk torkad timjan
  • en nypa socker
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Rör salt och vatten till en lag och lägg i skreibitarna ca 10 minuter.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Ta upp skreien ur saltlagen och torka av dem. Mal lite svartpeppar över och stek dem i stekpanna med olja så att de får fin färg. Lägg i en rejäl klick smör mot slutet och ös smöret över fisken med sked.
  4. Ställ in pannan i ugnen tills innertemperaturen är 46-48 grader (ca 10-15 minuter).
  5. Skala pumpan och kärna ur den. Skär i tärningar. Koka mjuka under lock tillsammans med vinet (ca 10 minuter).
  6. Mixa de kokta pumpatärningarna till en slät puré. Tillsätt smör (25 g) och lite finriven ingefära. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skiva fänkålen tunt på mandolin och stek strimlorna mjuka i rapsolja. Smula lite torkad timjan och en nypa socker över.
  8. Lägg upp skreien tillsammans med pumpapuré och fänkål på varma tallrikar. Servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar