tisdag 15 mars 2016

Dinkelbröd med pumpakärnor, tranbär och russin

Ett bröd med mycket smak, gott med bara lite smör

 

Ingredienser till 3 limpor

  • 50 g jäst
  • 7 dl kallt vatten
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl tranbär
  • ½ dl sultanrussin
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 5 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 1 l vetemjöl


Gör så här:

  1. Grovhacka pumpakärnor, tranbär och russin.
  2. Smula ner jästen i en bunke (helst maskin) och rör ut den med lite av vattnet
  3. Tillsätt resten av vattnet, frukt och kärnor. Rör ner rapsolja, honung, dinkel och det mesta av vetemjölet.
  4. Arbeta degen 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och  kör degen ytterligare någon minut. Strö över lite vetemjöl, plasta bunken och låt degen jäsa 1 timme.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Knåda väl och forma 3 limpor.
  6. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter under duk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  7. Nagga bröden och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar