Ett bröd med mycket smak, gott med bara lite smör |
Ingredienser till 3 limpor
- 50 g jäst
- 7 dl kallt vatten
- 1 dl pumpakärnor
- ½ dl tranbär
- ½ dl sultanrussin
- 3 msk rapsolja
- 2 msk honung
- 2 tsk salt
- 5 dl dinkelmjöl fullkorn
- 1 l vetemjöl
Gör så här:
- Grovhacka pumpakärnor, tranbär och russin.
- Smula ner jästen i en bunke (helst maskin) och rör ut den med lite av vattnet
- Tillsätt resten av vattnet, frukt och kärnor. Rör ner rapsolja, honung, dinkel och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta degen 5 minuter i maskin. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare någon minut. Strö över lite vetemjöl, plasta bunken och låt degen jäsa 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Knåda väl och forma 3 limpor.
- Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter under duk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Nagga bröden och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar