söndag 20 mars 2016

Ankbröst med rödvinssås





Vi äter alltför sällan anka, trots att det är lättlagat och blir en riktig festmåltid. Igår hade vi vänner på middag och det blev ankbröst, potatispaté, rödvinssås och lite picklad rödlök. Jättelyckat. Receptet på potatispaté finns här på bloggen under etiketten potatis.

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g ankbröst
  • salt och nymalen svartpeppar

Rödvinssås

  • 2½ dl rödvin
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 2½ dl kalvfond (helst hemgjord, men det går bra att använda den koncentrerade på flaska och späda den enligt anvisningarna på flaskan)
  • nymalen svartpeppar
  • ev lite salt, beroende på hur salt fonden är
  • 2 msk smör
  • ev lite maizena att reda med

Gör så här:

  1. Börja med såsen. Häll rödvin, lök, lagerblad, timjan och svartpeppar i en kastrull. Koka ihop till halva volymen. Tillsätt fonden och koka ytterligare en stund så att såsen blir simmig. Sila av.
  2. Inför serveringen vispar du ner lite smör i klickar, smakar av och reder eventuellt av med lite maizena om du tycker såsen är för tunn.
  3. Putsa ankbrösten och snitta skinnet, men inte ända ner i köttet. Salta och peppra.
  4. Sätt ugnen på 100 grader.
  5. Stek brösten på medelhög värme utan fett i pannan. Först ca 4 minuter på skinnsidan, därefter 1-2 minuter på köttsidan.
  6. Stek klart ankbrösten i ugnen till en innertemperatur på 57 grader.
  7. Låt ankbrösten vila invirade i folie minst 10 minuter före servering.
  8. Skär ankbrösten i tunna skivor tvärs över fibrerna och lägg upp tillsammans med sås, potatispaté och lite picklad lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar