onsdag 16 mars 2016

Kardemummabullar med mandelmassa

 

20 bullar

  • 2½ dl standardmjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • ½ dl socker
  • 75 g smält avsvalnat smör
  • 1 uppvispat ägg
  • 400 g vetemjöl (6-7 dl)
  • 2 tsk nystött eller nymalen kardemumma
  • 1 tsk salt
Deg prickig av kardemumma. Doftar härligt!

Fyllning

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • ½ dl socker
  • 175 g mandelmassa
  • 2 tsk nystött eller nymalen kardemumma

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens bunke. Blanda det smälta avsvalnade smöret med mjölken. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda. Tillsätt salt, socker, kardemumma och hälften av det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen väl (ca 5 minuter i maskin).
  2. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, 30-40 minuter.
  3. Ställ ut 20 stora bullformar på en plåt.
  4. Kör ihop ingredienserna till fyllningen i en matberedare.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Kavla ut degen till en rektangel ca 40x50 cm.
  6. Bred fyllningen över degplattan och vik den dubbel från långsidan. Kavla lätt.
  7. Skär 20 smala bitar. Tvinna varje bit och rulla ihop till knutar.
  8. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 220 grader.
  9. Pensla med resten av det uppvispade ägget. Baka bullarna mitt i ugnen tills de är vackert gyllenbruna, ca 15 minuter
  10. Koka under tiden upp 2 msk socker med 2 msk vatten ett par minuter till en simmig lag. Pensla de varma bullarna med sockerlösning och låt dem sedan svalna på galler under bakduk.


Bullar på jäsning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar