fredag 25 mars 2016

Påsktårta med choklad- och mangomousse


En vackert gul moussetårta som går bra att förbereda och lägga i frysen


Ingredienser till en tårta ca 24 cm i diameter:

Botten

  • 3 ägg
  • 1½ dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
Chokladbotten gräddad i långpannan

Skär till chokladbotten så att den passar i formen

Chokladmousse

  • 4 äggulor
  • 3 msk socker
  • 1½ gelatinblad
  • 125 g mörk choklad (70%)
  • 3 dl vispgrädde
Chokladmousse i formen - in i frysen!

Mangomousse

  • 4 gelatinblad
  • 250 g mangopuré (barnmatsburk)
  • 100 g florsocker
  • 3 dl vispgrädde
Nästa lager - mangomousse

Mangogelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 msk mangopuré
  • 1 dl apelsinjuice
Påskgult gelé

Garnering

  • små påskägg, t. ex. mandelägg eller chokladägg
  • riven mörk choklad

Gör så här:

  1. Börja med bottenkakan. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta och vänd ner potatismjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper något större än formens diameter. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över lite socker och vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Skär ut en kaka ur chokladbotten, lika stor som formen och lägg kakan i formen. Kläd insidan av ringen med en remsa tårtplast.
  3. Vispa äggulor och socker till chokladmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp i mikron 15 sekunder på full effekt. Smält chokladen över vattenbad. Blanda choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten.Vispa grädden och för ner 1/3 i smeten. Vänd ner resten med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Släta till noga och ställ formen att stelna ca 30 minuter i frysen.
  4. Lägg gelatinbladen till mangomoussen i kallt vatten 5 minuter och smält i mikron som ovan. Rör ner florsocker i mangopurén. Ta ½ dl av purén och blanda med gelatinet. Rör ner i mangopurén. Vispa grädden och blanda ner 1/3 i mangosmeten. Vänd i resten av grädden. Bred ut mangosmeten över chokladmoussen i formen. Släta till noga och ställ tillbaka i frysen för att stelna.
  5. Ta fram tårtan ur frysen och toppa med gelé samma dag som tårtan ska serveras.
  6. Lägg gelatin till mangogelé i blöt 5 minuter. Blanda mangopuré och juice och värm, rör ner gelatinet och låt det hela svalna. Häll gelén ovanpå mangomoussen i formen. Ställ i kylen och dekorera med äggen när gelét stelnat något. Riv över lite mörk choklad och låt tårtan stå i kylen fram till serveringen.
Glad Påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar