En vackert gul moussetårta som går bra att förbereda och lägga i frysen |
Ingredienser till en tårta ca 24 cm i diameter:
Botten
- 3 ägg
- 1½ dl socker
- 5 msk potatismjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
Chokladbotten gräddad i långpannan |
Skär till chokladbotten så att den passar i formen |
Chokladmousse
- 4 äggulor
- 3 msk socker
- 1½ gelatinblad
- 125 g mörk choklad (70%)
- 3 dl vispgrädde
Chokladmousse i formen - in i frysen! |
Mangomousse
- 4 gelatinblad
- 250 g mangopuré (barnmatsburk)
- 100 g florsocker
- 3 dl vispgrädde
Nästa lager - mangomousse |
Mangogelé
- 2 gelatinblad
- 1 msk mangopuré
- 1 dl apelsinjuice
Påskgult gelé |
Garnering
- små påskägg, t. ex. mandelägg eller chokladägg
- riven mörk choklad
Gör så här:
- Börja med bottenkakan. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta och vänd ner potatismjöl, kakao och bakpulver i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper något större än formens diameter. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och strö över lite socker och vänd över kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den kallna.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Skär ut en kaka ur chokladbotten, lika stor som formen och lägg kakan i formen. Kläd insidan av ringen med en remsa tårtplast.
- Vispa äggulor och socker till chokladmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp i mikron 15 sekunder på full effekt. Smält chokladen över vattenbad. Blanda choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten.Vispa grädden och för ner 1/3 i smeten. Vänd ner resten med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Släta till noga och ställ formen att stelna ca 30 minuter i frysen.
- Lägg gelatinbladen till mangomoussen i kallt vatten 5 minuter och smält i mikron som ovan. Rör ner florsocker i mangopurén. Ta ½ dl av purén och blanda med gelatinet. Rör ner i mangopurén. Vispa grädden och blanda ner 1/3 i mangosmeten. Vänd i resten av grädden. Bred ut mangosmeten över chokladmoussen i formen. Släta till noga och ställ tillbaka i frysen för att stelna.
- Ta fram tårtan ur frysen och toppa med gelé samma dag som tårtan ska serveras.
- Lägg gelatin till mangogelé i blöt 5 minuter. Blanda mangopuré och juice och värm, rör ner gelatinet och låt det hela svalna. Häll gelén ovanpå mangomoussen i formen. Ställ i kylen och dekorera med äggen när gelét stelnat något. Riv över lite mörk choklad och låt tårtan stå i kylen fram till serveringen.
Glad Påsk! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar