Den här musselrätten är en variant på musslor man kan hitta i franska bistroer. Musslor är billiga, goda och miljövänliga. Kan det bli bättre?!
Ingredienser till 2 portioner
- 1 nät färska musslor
- 1 schalottenlök
- 2 msk smör
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
Till gratinering
- 300 g fryst bladspenat
- 4 skivor surdegsbröd
- 100 g smält smör
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 3 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
- Skölj, borsta och skrapa musslorna rena. Dra bort skägget. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Släng musslor som inte sluter sig eller är skadade.
- Skala löken och finhacka den. Fräs löken i smör utan att de tar färg. Lägg i musslorna, häll på vin och vatten. Koka under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Släng de som inte öppnat sig. Häll av vätskan och låt musslorna svalna något. Ta bort den ena skalhalvan och ställ halvorna med musslor åt sidan.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tina spenaten och lägg den i botten av en smord ugnssäker form. Fördela musselhalvorna ovanpå.
- Kantskär brödskivorna och smula dem grovt eller skär i små kuber. Lägg dem över spenat och musslor. Blanda den rivna vitlöken med det smälta smöret och den hackade persiljan. Ringla smörblandningen över brödet. Gratinera mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar