fredag 15 januari 2016

Min franska musselrätt





Den här musselrätten är en variant på musslor man kan hitta i franska bistroer. Musslor är billiga, goda och miljövänliga. Kan det bli bättre?!

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 nät färska musslor
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten

Till gratinering

  • 300 g fryst bladspenat
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 100 g smält smör
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 3 msk hackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Skölj, borsta och skrapa musslorna rena. Dra bort skägget. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Släng musslor som inte sluter sig eller är skadade.
  2. Skala löken och finhacka den. Fräs löken i smör utan att de tar färg. Lägg i musslorna, häll på vin och vatten. Koka under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Släng de som inte öppnat sig. Häll av vätskan och låt musslorna svalna något. Ta bort den ena skalhalvan och ställ halvorna med musslor åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Tina spenaten och lägg den i botten av en smord ugnssäker form. Fördela musselhalvorna ovanpå.
  5. Kantskär brödskivorna och smula dem grovt eller skär i små kuber. Lägg dem över spenat och musslor. Blanda den rivna vitlöken med det smälta smöret och den hackade persiljan. Ringla smörblandningen över brödet. Gratinera mitt i ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar