söndag 10 januari 2016

Torskrygg med zucchini, fänkål och saffranssås




Stekt torskrygg kan varieras i det oändliga med olika tillbehör. Här serverar jag den med stekta zucchinistrimlor, fänkål och vitvinssås smaksatt med saffran.

2 portioner

  • 300 g torskrygg utan skinn
  • saltlag: 5 dl vatten, ½ dl salt
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja att ringla över

Sås

  • 1 msk smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena att reda med
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ påse saffran

Tillbehör

  • 1 liten zucchini
  • 1 fänkål
  • olja att fräsa i
  • ½ tsk torkad timjan
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Lägg fisken i saltlagen och låt den ligga cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Gör under tiden såsen. Fräs schalottenlöken i smör utan att den tar färg. Blanda ner fond och vin. Låt koka ihop till hälften. Sila bort löken. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare en stund. Red av med maizena utrörd i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Tillsätt saffran strax före serveringen.
  3. Skär zucchinin i tunna stavar och strimla fänkålen tunt. Stek i olja, tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar.
  4. Ta upp torsken ur saltlagen och torka av den. Lägg i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över lite svartpeppar. Baka i ugnen till 48 graders innertemperatur. Använd termometer.
  5. Servera fisken på en bädd av grönsaker med såsen bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar