Efter vinterpromenaden smakar det gott med en mustig gryta som redan står klar och väntar.
4 portioner
- 1 kg högrev
- 25 g smör
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 100 g rökt sidfläsk
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk koncentrerad oxbuljong
- 1 morot
- 150 g rotselleri
- 10 champinjoner
- 2 kvistar timjan
- 1 dl grädde
- lite hackad persilja att toppa med
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär köttet i 4 cm stora tärningar. Klyfta löken och skiva vitlöken tunt. Skär fläsket i små tärningar och repa bladen av timjankvistarna.
- Bryn smöret i en gryta. Lägg i fläsk- och köttärningar och bryn väl runt om. Tillsätt lök, vitlök, buljong, tomatpuré och timjanblad. Salta och peppra.
- Häll över hett vatten (använd vattenkokaren) så att det knappt täcker. Koka grytan i 1½ timme tills köttet är mjukt och faller isär.
- Skala och skär morötter och rotselleri i tärningar och champinjonerna i kvartar. Stek i lite smör i en stekpanna. Lägg alltsammans i grytan och låt grytan koka ytterligare 20 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med ytterligare salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena utrörd i vatten. Toppa grytan med hackad persilja.
- Servera grytan med kokt potatis eller potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar