söndag 24 januari 2016

Högrevsgryta



Efter vinterpromenaden smakar det gott med en mustig gryta som redan står klar och väntar.

4 portioner

  • 1 kg högrev
  • 25 g smör
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad oxbuljong
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 10 champinjoner
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl grädde
  • lite hackad persilja att toppa med
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i 4 cm stora tärningar. Klyfta löken och skiva vitlöken tunt. Skär fläsket i små tärningar och repa bladen av timjankvistarna.
  2. Bryn smöret i en gryta. Lägg i fläsk- och köttärningar och bryn väl runt om. Tillsätt lök, vitlök, buljong, tomatpuré och timjanblad. Salta och peppra.
  3. Häll över hett vatten (använd vattenkokaren) så att det knappt täcker. Koka grytan i 1½ timme tills köttet är mjukt och faller isär.
  4. Skala och skär morötter och rotselleri i tärningar och champinjonerna i kvartar. Stek i lite smör i en stekpanna. Lägg alltsammans i grytan och låt grytan koka ytterligare 20 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med ytterligare salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena utrörd i vatten. Toppa grytan med hackad persilja.
  5. Servera grytan med kokt potatis eller potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar