Frukostbullar fullproppade med frukt och nötter |
Ingredienser till ca 30 stycken
- ½ pkt jäst
- 6 dl vatten, knappt fingervarmt
- 4 msk kallpressad rapsolja
- 2 msk flytande honung
- 1½ dl valnötter, grovt hackade
- 1 dl tranbär, grovt hackade
- 1 dl aprikoser, grovt hackade
- ½ dl krossade linfrön
- 4 dl dinkelmjöl med fullkorn
- 4 dl rågsikt
- 6-7 dl vetemjöl special
- 1½ msk salt
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. (Gärna i degblandare.) Tillsätt övriga ingredienser förutom saltet. Spara lite av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt (5 minuter i maskin). Tillsätt saltet och eventuellt resten av vetemjölet, arbeta degen ytterligare ett par minuter. Strö mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Rulla ut varje bit till en längd och dela varje längd i 15 bitar - använd ett runt träskaft. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 215 grader varmluft, annars 240 grader.
- Grädda 15-20 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar