lördag 30 januari 2016

Frukostbullar med tranbär, aprikoser och valnötter


Frukostbullar fullproppade med frukt och nötter


Ingredienser till ca 30 stycken

  • ½ pkt jäst
  • 6 dl vatten, knappt fingervarmt
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1½ dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl tranbär, grovt hackade
  • 1 dl aprikoser, grovt hackade
  • ½ dl krossade linfrön
  • 4 dl dinkelmjöl med fullkorn
  • 4 dl rågsikt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1½ msk salt



Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. (Gärna i degblandare.) Tillsätt övriga ingredienser förutom saltet. Spara lite av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt (5 minuter i maskin). Tillsätt saltet och eventuellt resten av vetemjölet, arbeta degen ytterligare ett par minuter. Strö mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i  två bitar. Rulla ut varje bit till en längd och dela varje längd i 15 bitar - använd ett runt träskaft. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 215 grader varmluft, annars 240 grader.
  3. Grädda 15-20 minuter.
  4. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar