Den godaste porchettan äter man i Rom, men den hemgjorda går inte heller av för hackor. Egentligen ska det vara en helstekt spädgris, men oftast är det en rulle av fläskkött som fått smak av färska örter, fänkål och kanske lite pancetta eller salami. Servera med fänkålssallad, skysås, ugnsrostad mandelpotatis och ugnsrostade jordärtskockor. Servera eventuellt överbliven porchetta i panini som i Italien.
Ingredienser till 5 portioner
- 1,2 kg benfri fläskkarré
- 2 vitlöksklyftor
- rivet skal av en citron
- salt och nymalen svartpeppar
- 2 msk färsk hackad rosmarin
- 2 msk hackad bladpersilja
- 2 msk färsk hackad timjan
- 1 msk krossade fänkålsfrön
- 100 g tunt skivad pancetta (rimmat och lufttorkat sidfläsk), kan ersättas med god salami
- olivolja att ringla över
- 1½ dl torrt vitt vin
Gör så här:
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Skär karrén längs med så att du kan vika ut den till ett platt köttstycke ca 1,5 cm tjockt.
- Salta, peppra och strö ut örter, citronskal och finhackad vitlök. Lägg på pancettan och rulla ihop köttet från kortsidan till en fast rulle. Bind samman med steksnöre.
- Bryn köttrullen i olja tills den får en fin stekyta. Salta och peppra ytterligare och lägg köttet i en ugnsform. Stick in en termometer.
- Ringla över olivolja, häll på vinet och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 73 grader. (ca 2½ timme)
- Låt köttet vila i ca 30 minuter innan du tar bort steksnöret och skär upp i tunna skivor.
- Gör under tiden såsen av stekskyn. Fräs hackad kapris, hackade sardeller och riven vitlök i lite smör. Vispa ur ugnsformen med lite hett vatten och häll det över fräset. Koka upp alltsammans förstärkt med lite koncentrerad kalvfond. Red ev av med lite maizena och smaka av med salt och peppar.
- Servera med ugnsrostad mandelpotatis, ugnsrostade jordärtskockor och en fänkålssallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar