söndag 1 januari 2017

Chokladpaj




En bit paj med mycket chokladsmak blir en perfekt avslutning på nyårsmiddagen. Servera med en kula hallonsorbet och färska bär. Garnera med blomsterströssel.

Ingredienser till en liten paj 22 cm (räcker till 6-8 portioner)

Pajskal

  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 dl florsocker
  • 70 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 400 g mörk choklad
  • 1½ dl grädde
  • ½ dl cointreau

Gör så här:

  1. Smörj och mjöla formen.
  2. Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Blanda ner smöret och hacka samman. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tillsätt en skvätt vatten om det blir för torrt. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord och klä formen. Picka degen med en gaffel.
  4. Baka mitt i ugnen i 25 minuter till skalet är klart. Låt skalet kallna.
  5. Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädde och likör.
  6. Blanda samman den smälta chokladen med grädden.
  7. Fyll skalet med chokladen och låt alltsammans svalna något och ställ den sedan i kylen så att pajen blir helt kall och sätter sig.
  8. Lägg upp en bit paj på varje tallrik tillsammans med färska bär och en kula hallonsorbet. Strö lite blomsterströssel på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar