Trettondag jul och vi ska ha lutfisk till middag - det gäller att passa på så länge denna läckerhet finns i fiskdisken. Till dessert en saffranspannkaka, klassisk gotländsk juldessert som passar extra bra efter lutfisk. Servera med en god sylt, idag blev det svartvinbärssylt, och en klick lättvispad grädde.
Ingredienser till 4 portioner
- 5 dl kall risgrynsgröt
- 2 ägg
- 3/4 dl grädde
- 2 msk socker
- 0,5 g saffran
- 1 sockerbit
- ½ dl skållad och skalad mandel, finhackad
- 2 rivna bittermandlar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stöt saffran med en sockerbit i en mortel.
- Blanda gröten med resten av ingredienserna och häll blandningen i en smord vid låg ugnsform.
- Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnat och ytan fått fin färg, ca 30 minuter.
- Servera kakan ljummen med sylt och grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar