Årets nyårsmeny:
Här kommer receceptet på kalvfilén. men mitt i nyårsfirandet missade jag att ta en bild! Recept på förrätt och dessert ligger också här med bilder.
Ingredienser till 4 portioner
- 700 g kalvfilé
- 2 msk smör
- några kvistar blandade örtkryddor
- 2 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Rödvinssås
- 2 finhackade schalottenlökar
- 1 msk smör
- 4 dl kalvfond
- 2 dl rödvin
- ½ dl tärnad rotselleri
- 4 vitlöksklyftor
- 16 steklökar
Sallad
- 1 burk konserverade kantareller
- 2 dl grovskuren savoykål
- 100 g rökt sidfläsk
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Potatispuré
- 400 g potatis av mjölig sort
- 400 g jordärtskockor
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 40 g smör
- salt och nymalen vitpeppar
- några droppar tryffelolja
Gör så här:
- Såsen: Rosta vitlöksklyftorna i ugnen tills de fått fin färg. Fräs lök, vitlök och selleri i lite olivolja. Slå på kalvfond och vin. Låt reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar och sila av. Stek steklöken i olja blandat med lite smör. Låt löken koka tillsammans med såsen i några minuter, red eventuellt av med maizena och vispa ner en klick smör i såsen före serveringen.
- Puré: Skala potatis och jordärtskockor. Koka och pressa. Vispa ner mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
- Sallad: Koka savoykålen i lättsaltat vatten i ett par minuter. Stek fläsket knaprigt och blanda ner svampen. Stek ytterligare några minuter. Blanda kål, fläsk och svamp. Salta och peppra. Ringla över lite olivolja före serveringen.
- Kalvfilé: Sätt ugnen på 120 grader. Putsa köttet och stek det runtom i olja och smör i en stekpanna. Lägg i örterna mot slutet och ös över köttet. Ta upp köttet och salta och peppra runt om. Sätt en stektermometer mitt i köttet och låt köttet steka mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ös några gånger under stekningen. Ta ut köttet och låt det vila insvept i folie 10 minuter före serveringen. Skär i centimetertjocka skivor.
- Lägg upp på varma tallrikar. Lägg köttet på en spegel av sås tillsammans med steklöken. Arrangera sallad och puré vid sidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar