fredag 13 januari 2017

Torskrygg med variation på kål



Lättrimmad torskrygg som serveras med blomkålspuré, fräst savoykål och brysselkål tillsammans med lite vitvinssås. Toppa med tärningar av rökt fläsk.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • ½ l vatten
  • nymalen vitpeppar
  • 50 g rökt fläsk i små tärningar
  • 100 g savoykål skuren i grova bitar
  • 100 g brysselkål delad i halvor
  • olivolja och smör att steka i

Blomkålspuré

  • 250 g blomkål
  • 2 dl grädde
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 1 tsk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl grädde från blomkålskoket
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ tsk maizena

Gör så här:

  1. Dela torsken i 2 portionsbitar. Blanda salt och vatten och låt fisken rimma ca 15 minuter i lagen. Torka av och mal över vitpeppar. Stek fisken i smör och ös under tiden. Kontrollera att fiskens innertemperatur blir ca 45 grader.
  2. Stek fläsktärningarna knapriga i lite smör. Ställ åt sidan
  3. Stek savojkål och brysselkål i pannan med fläskfett. Tillsätt lite olivolja. Salta och mal över svartpeppar. Stek under lock de sista minuterna.
  4. Koka blomkålen till purén med grädde och salt tills den mjuknat. Häll av grädden men spara den. Mixa till en slät puré och späd eventuellt med lite av den sparade grädden. Smaka av med ytterligare lite salt och vitpeppar.
  5. Hacka schalottenlöken och fräs den i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde, vitt vin och fond. Låt såsen koka samman och sila av löken. Smaksätt med salt och peppar, red av med maizena utrörd i lite vatten. Späd eventuellt med lite av den sparade blomkålsgrädden.
  6. Lägg upp fisken på varma tallrikar tillsammans med blomkålspuré, fräst savoykål och brysselkålsblad samt vitvinssås. Strö fläsktärningar över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar