tisdag 17 januari 2017

Fullkornsbullar

Grahamsmjöl, fullkornsvete och russin ger en saftig bulle

 

Ingredienser till 20 bullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumstempererat vatten
  • ½ dl kallpressad rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1½ dl russin
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 9 dl vetemjöl fullkorn

Till pensling

  • uppvispat ägg
  • vallmofrön eller sesamfrön



Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, russin och grahamsmjöl. Arbeta in det mesta av vetemjölet (ca 5 minuter i maskin). Tillsätt salt och eventuellt det sista av mjölet. Arbeta degen ytterligare någon minut.
  3. Strö över mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
  4. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Dela degen i 20 bitar som formas till bullar och låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 20 minuter.
  5. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar