Det finns många recept på denna klassiska nyårsförrätt, men en sak är gemensam och det är att du måste koka din egen hummerbuljong. Alla genvägar visar sig snabbt i en sämre soppa - det är ju bara nyår en gång om året!
Ingredienser till 4 portioner
- 2 kokta humrar (ev frysta som tinats om du inte får tag på färska)
- 2 schalottenlökar
- 2 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk koncentrerad hummerfond
- 2 msk cognac
- 1 lagerblad
- 3 dl torrt vitt vin
- 4 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl lättmjölk
- ärtskott
Gör så här:
- Vrid av hummerstjärtarna och ta bort skalet. Dela i halvor och ta bort den svarta strängen. Ta ur klorna så hela som möjligt. Lägg hummerköttet i en burk i kylen fram till serveringen.
- Rensa bort gallblåsan och finhacka hummerskalen, ev i matberedaren.
- Skala och finhacka löken och fräs den i lite smör. Tillsätt hummerskalen och rosta en stund. Tillsätt tomatpuré, fond och cognac. Lägg i lagerbladet och häll över vin och vatten så att det täcker. Koka sakta i 15 minuter. Sila bort skalen och koka tills hälften av vätskan återstår.
- Häll på grädden och koka upp. Inför serveringen häller du i mjölken och mixar med en mixerstav så att soppan blir skummig. Smaka av med cajennpeppar och ev lite salt.
- Lägg hummerköttet i mitten av 4 djupa tallrikar och häll den heta soppan runt om. Garnera med ärtskott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar