söndag 1 januari 2017

Hummersoppa




Det finns många recept på denna klassiska nyårsförrätt, men en sak är gemensam och det är att du måste koka din egen hummerbuljong. Alla genvägar visar sig snabbt i en sämre soppa - det är ju bara nyår en gång om året!

Ingredienser till 4 portioner

  • 2 kokta humrar (ev frysta som tinats om du inte får tag på färska)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk cognac
  • 1 lagerblad
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lättmjölk
  • ärtskott

Gör så här:

  1. Vrid av hummerstjärtarna och ta bort skalet. Dela i halvor och ta bort den svarta strängen. Ta ur klorna så hela som möjligt. Lägg hummerköttet i en burk i kylen fram till serveringen.
  2. Rensa bort gallblåsan och finhacka hummerskalen, ev i matberedaren.
  3. Skala och finhacka löken och fräs den i lite smör. Tillsätt hummerskalen och rosta en stund. Tillsätt tomatpuré, fond och cognac. Lägg i lagerbladet och häll över vin och vatten så att det täcker. Koka sakta i 15 minuter. Sila bort skalen och koka tills hälften av vätskan återstår.
  4. Häll på grädden och koka upp. Inför serveringen häller du i mjölken och mixar med en mixerstav så att soppan blir skummig. Smaka av med cajennpeppar och ev lite salt.
  5. Lägg hummerköttet i mitten av 4 djupa tallrikar och häll den heta soppan runt om. Garnera med ärtskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar