Den här köttbiten får gå klart i ugnen tills det är dags att servera tillsammans med ett gott potatismos.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 kg fransyska
- 2 gula lökar
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 2 tsk torkad oregano
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 tsk kallpressad rapsolja (gärna med vitlökssmak)
- ½ l öl
- 3 lagerblad
- kallpressad rapsolja (gärna med vitlökssmak) att steka i
Tillbehör:
- 200 g brysselkål
- 10 cm av det vita på en purjolök
Klart att sätta in i ugnen |
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Bind gärna upp köttet.
- Blanda salt, peppar, kryddor, riven vitlök och rapsolja till en pasta som du gnider in i köttet.
- Bryn köttet runt om i en stor stekgryta.
- Skala och klyfta löken och lägg ner den i grytan tillsammans med morötterna och rotsellerin i grova bitar och lagerbladen. Häll över öl. Sätt in grytan i ugnen med lock på.
- Låt steken stå i ugnen ca 4 timmar. Ös då och då.
- Ta upp köttet och låt det vila inlindat i smörpapper eller folie.
- Sila skyn och skumma av fettet. Koka ihop och tillsätt 1 msk koncentrerad oxfond. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med lite maizena.
- Gör ett gott potatismos medan steken går klart.
- Dela brysselkål i halvor och bryn tillsammans med strimlad purjolök i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
- Skär upp köttet och servera med potatismos, brysselkål och sås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar