söndag 22 januari 2017

Söndagsstek på fransyska




Den här köttbiten får gå klart i ugnen tills det är dags att servera tillsammans med ett gott potatismos.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 kg fransyska
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 tsk kallpressad rapsolja (gärna med vitlökssmak)
  • ½ l öl
  • 3 lagerblad
  • kallpressad rapsolja (gärna med vitlökssmak) att steka i

Tillbehör:

  • 200 g brysselkål
  • 10 cm av det vita på en purjolök


Klart att sätta in i ugnen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Bind gärna upp köttet.
  2. Blanda salt, peppar, kryddor, riven vitlök och rapsolja till en pasta som du gnider in i köttet.
  3. Bryn köttet runt om i en stor stekgryta.
  4. Skala och klyfta löken och lägg ner den i grytan tillsammans med morötterna och rotsellerin i grova bitar och lagerbladen. Häll över öl. Sätt in grytan i ugnen med lock på.
  5. Låt steken stå i ugnen ca 4 timmar. Ös då och då.
  6. Ta upp köttet och låt det vila inlindat i smörpapper eller folie.
  7. Sila skyn och skumma av fettet. Koka ihop och tillsätt 1 msk koncentrerad oxfond. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med lite maizena.
  8. Gör ett gott potatismos medan steken går klart.
  9. Dela brysselkål i halvor och bryn tillsammans med strimlad purjolök i lite smör. Smaka av med salt och peppar.
  10. Skär upp köttet och servera med potatismos, brysselkål och sås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar