måndag 23 januari 2017

Rotsaksbiffar




Vegomåndag igen! Idag gör jag biffar av rivna blandade rotsaker. Biffarna serveras med tzatziki och en grönsallad.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri (ca 100 g)
  • lite finstrimlad purjolök
  • 2 ägg
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ dl mjölk
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • ½ tsk spiskummin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • kallpressad rapsolja att steka i

Tzatziki

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • ½ gurka
  • salt
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk olivolja

Gör så här:

  1. Börja med tzatzikin. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg på en tallrik och salta. Låt gurkan dra en stund och krama sedan ur vätskan som bildats. Blanda gurkraspet med yoghurt och smaka av med vitlök och svartpeppar. Rör ner olivoljan. Låt tzatzikin stå i kylskåpet fram till serveringen.
  2. Riv rotsakerna grovt (jag använder matberedarens mellangrova skiva). Blanda med uppvispat ägg, salt, peppar, mjöl, mjölk, kryddor och rivet citronskal.
  3. Låt oljan bli varm i en stekpanna och klicka ut smeten till små biffar och stek på mellanvärme ett par minuter på varje sida så att de blir vackert bruna.
  4. Servera med tzatzikin och en blandad sallad.

Stek i olja på mellanvärme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar