Efter lutfisken brukar vi alltid äta ris à la malta, men nu hittade jag ett recept på en risgrynsbrûlée som lät spännande. Jag lade till lite saffran för att öka julkänslan i desserten. Till brûléen serverade jag torkad frukt i lag.
Ingredienser till 6 portioner
- 1 vaniljstång
- 0,5 g saffran
- 1 msk whisky
- 2 dl vispgrädde
- ½ dl strösocker
- 4 äggulor
- 4 dl risgrynsgröt
- ½ dl rörsocker
Torkad frukt i lag
- 2 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 limefrukt
- 200 g aprikoser
- 100 g sultanrussin
- 3 msk mörk rom
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Tillsätt rivet skal och saft från en limefrukt. Lägg i aprikoser och russin och koka på svag värme i 10 minuter. Tillsätt rom och låt svalna.
- Lägg saffran i whisky och låt dra i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Koka upp och dra från värmen. Ta upp vaniljstången.
- Rör ihop äggulor och gröt i en bunke. Rör ner saffran och whisky. Tillsätt vaniljgrädden och rör ihop. Ta upp vaniljstången. Fördela smeten i smorda ugnssäkra portionsformar och ställ dem på en plåt. Grädda mitt i ugnen tills brûléen stannat (ca 40 min). Ta ut och låt svalna.
- Strö ett lager råsocker över brûléerna före servering och bränn av med en gasolbrännare.
- Servera med torkad frukt i lag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar