tisdag 6 december 2016

Lussekatter





Några helt vanliga lussekatter måste det bli till Lucia, annars föredrar jag t.ex. min butterkaka med saffran som jag alltid gör till advent. Men, som sagt, några lussekatter får det bli.

15 st

  • 0,5 g saffran
  • 1 sockerbit
  • 2 tsk whisky
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl kall mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 ägg (spara hälften till pensling)
  • en nypa salt
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 100 g rumsvarmt smör
  • russin

Gör så här:

  1. Stöt saffran med en sockerbit och häll på lite whisky. Låt stå i minst 15 minuter, gärna längre.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
  3. Tillsätt socker, ägg, saffranblandningen och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta degen och tillsätt smöret med en klick i taget. Låt maskinen gå i 5 minuter eller arbeta kraftigt 10 minuter för hand.
  5. Strö över lite mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 15 delar och rulla ut varje bit och forma till lussekatter.
  7. Låt lussekatterna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  8. Pensla med uppvispat ägg och stoppa i russin.
  9. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  10. Låt svalna på galler under duk.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar