lördag 10 december 2016

Vörtfrallor med tranbär




Jag gillar vörtbröd till jul, här är det i form av frallor. Gott med skinka och senap.

Ingredienser till 32 st

  • 50 g jäst
  • 3 dl porter (kall)
  • 2 dl lageröl (kall)
  • 50 g smält smör
  • 1 dl mörk sirap
  • ca 15 dl rågsikt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald pomerans
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk nejlika
  • 2 tsk nymald kardemumma
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1 ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.

Frallor på jäsning

Gör så här:

  1. Lös upp jästen med lite porter i en bunke. Tillsätt resten av portern, lättöl, smör och sirap.
  2. Blanda mjölet med salt och kryddor och blanda ner lite i taget i degvätskan. Arbeta degen kraftigt, gärna i en degblandare och blanda till sist ner tranbären. Strö på lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, eller 210 grader om du använder varmluftsugn och gräddar bägge plåtarna samtidigt.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 32 bitar som rullas till släta frallor. Lägg dem på 2 plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 15 minuter.
  6. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar