Jag gillar vörtbröd till jul, här är det i form av frallor. Gott med skinka och senap.
Ingredienser till 32 st
- 50 g jäst
- 3 dl porter (kall)
- 2 dl lageröl (kall)
- 50 g smält smör
- 1 dl mörk sirap
- ca 15 dl rågsikt
- 1 tsk salt
- 1 tsk mald pomerans
- 1 msk ingefära
- 1 msk nejlika
- 2 tsk nymald kardemumma
- 1 dl torkade tranbär
- 1 ägg uppvispat med lite vatten och en nypa salt.
Frallor på jäsning |
Gör så här:
- Lös upp jästen med lite porter i en bunke. Tillsätt resten av portern, lättöl, smör och sirap.
- Blanda mjölet med salt och kryddor och blanda ner lite i taget i degvätskan. Arbeta degen kraftigt, gärna i en degblandare och blanda till sist ner tranbären. Strö på lite mjöl och plasta bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 225 grader, eller 210 grader om du använder varmluftsugn och gräddar bägge plåtarna samtidigt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 32 bitar som rullas till släta frallor. Lägg dem på 2 plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 15 minuter.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar