tisdag 7 juli 2015

Mina godaste kanelbullar




Bullar hör sommarens fikastunder till - och allra godast är kanelbullar!

40 bullar

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 2 tsk nymalen kardemumma
  • 1 uppvispat ägg
  • ca 13 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
  • 1 dl socker
  • 3 msk kanel

Pensling

  • 1 uppvispat ägg med några droppar vatten
  • pärlsocker
  • sockerlösning: 4 msk socker, 2 msk vatten om du vill få extra glans på bullarna

Gör så här:

  1. Smula jästen i degblandarens bunke. Smält smör och blanda ner mjölken. Kontrollera att blandningen inte är över 37 grader! Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda och tillsätt salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Blanda ner det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter i maskin.
  2. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (30-40 minuter).
  3. Rör under tiden samman ingredienserna till fyllningen.
  4. Ställ ut 40 stora bullformar på två plåtar.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman. Dela degen i två bitar.
  6. Kavla ut varje bit till en rektangel ca 40x50 cm.
  7. Bred fyllningen på degen och rulla ihop degen till två fasta rullar från långsidan.
  8. Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ bullarna i formarna och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  9. Värm under tiden ugnen till 230 grader, varmluft eller 240 grader vanlig värme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka i ugnen 10-12 minuter tills bullarna är gyllenbruna. Du kan baka båda plåtarna samtidigt om du har varmluft.
  10. För extra glans penslar du bullarna med sockerlösning. Koka upp 2 msk vatten med 4 msk socker i en liten kastrull någon minut till en sirapsliknande konsistens. Pensla de varma bullarna med sockerlösningen och låt dem svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar