måndag 6 juli 2015

Bröd med pumpakärnor och hasselnötter

Ett saftigt bröd med lite extra tugg



Ingredienser till 2 bröd

  • ½ pkt jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl grovt hackade pumpakärnor
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter
  • ½ dl linfrön
  • 6 dl dinkelmjöl med fullkorn
  • 8 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt


Gör så här:

  1. Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, honung, nötter och frön samt det mesta av mjölet. Knåda kraftigt i maskin ca 5 minuter. Tillsätt saltet samt eventuellt det sista av mjölet och knåda ytterligare någon minut. Strö mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa en dryg timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Arbeta samman till runda släta bullar. Mjöla bullarna och låt dem jäsa på en plåt med bakplåtspapper under bakduk ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  3. Skåra bröden med vass kniv och sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader.
  4. Grädda bröden cirka 40 minuter och låt dem svalna på galler utan bakduk.



2 kommentarer:

  1. Hej! Gjorde första satsen med siktat dinkelmjöl istället, i misstag, men det blev supergott! Provar idag med fullkornsdinkel och ser fram emot resultatet. Tack för ett bra recept!

    SvaraRadera