tisdag 28 juli 2015

Briocher

 

Detta är en förenklad variant av det goda franska frukostbrödet. I ursprungsreceptet ska degen jäsa över natten i kylskåp, men det här blir ett gott frukostbröd som också passar på buffébordet eller till en förrättssoppa.

Ingredienser till 12 briocher i en muffinsplåt

  • 3 ägg
  • 25 g jäst
  • 4½ dl vetemjöl special
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 150 g kallt smör i tärningar
  • ägg till pensling
  • smör till muffinsplåten

Gör så här:

  1. Rör samman ägg och jäst.
  2. Blanda mjöl, socker och salt i matberedaren. Tillsätt smöret och kör snabbt till en småsmulig massa.
  3. Tillsätt ägg- och jästblandningen och blanda samman till en lite kladdig deg.
  4. Skrapa upp degen på mjölat bakbord. Ta undan en liten klick deg som används till dekor ovanpå.
  5. Dela degen i 12 bitar som rullas till små bollar. Smöra muffinsplåten och lägg i bollarna.
  6. Dela den lilla dekorbiten i 12 små kulor som läggs på bullarna. Limma fast med lite uppvispat ägg.
  7. Jäs under bakduk i 1½ timme. Värm under tiden ugnen till 190 grader.
  8. Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda långt ner i ugnen cirka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar