Detta är en förenklad variant av det goda franska frukostbrödet. I ursprungsreceptet ska degen jäsa över natten i kylskåp, men det här blir ett gott frukostbröd som också passar på buffébordet eller till en förrättssoppa.
Ingredienser till 12 briocher i en muffinsplåt
- 3 ägg
 - 25 g jäst
 - 4½ dl vetemjöl special
 - 1 tsk socker
 - 1 tsk salt
 - 150 g kallt smör i tärningar
 - ägg till pensling
 - smör till muffinsplåten
 
Gör så här:
- Rör samman ägg och jäst.
 - Blanda mjöl, socker och salt i matberedaren. Tillsätt smöret och kör snabbt till en småsmulig massa.
 - Tillsätt ägg- och jästblandningen och blanda samman till en lite kladdig deg.
 - Skrapa upp degen på mjölat bakbord. Ta undan en liten klick deg som används till dekor ovanpå.
 - Dela degen i 12 bitar som rullas till små bollar. Smöra muffinsplåten och lägg i bollarna.
 - Dela den lilla dekorbiten i 12 små kulor som läggs på bullarna. Limma fast med lite uppvispat ägg.
 - Jäs under bakduk i 1½ timme. Värm under tiden ugnen till 190 grader.
 - Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda långt ner i ugnen cirka 20 minuter.
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar