Detta är en förenklad variant av det goda franska frukostbrödet. I ursprungsreceptet ska degen jäsa över natten i kylskåp, men det här blir ett gott frukostbröd som också passar på buffébordet eller till en förrättssoppa.
Ingredienser till 12 briocher i en muffinsplåt
- 3 ägg
- 25 g jäst
- 4½ dl vetemjöl special
- 1 tsk socker
- 1 tsk salt
- 150 g kallt smör i tärningar
- ägg till pensling
- smör till muffinsplåten
Gör så här:
- Rör samman ägg och jäst.
- Blanda mjöl, socker och salt i matberedaren. Tillsätt smöret och kör snabbt till en småsmulig massa.
- Tillsätt ägg- och jästblandningen och blanda samman till en lite kladdig deg.
- Skrapa upp degen på mjölat bakbord. Ta undan en liten klick deg som används till dekor ovanpå.
- Dela degen i 12 bitar som rullas till små bollar. Smöra muffinsplåten och lägg i bollarna.
- Dela den lilla dekorbiten i 12 små kulor som läggs på bullarna. Limma fast med lite uppvispat ägg.
- Jäs under bakduk i 1½ timme. Värm under tiden ugnen till 190 grader.
- Pensla briocherna med uppvispat ägg och grädda långt ner i ugnen cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar