onsdag 22 juli 2015

Kebabspett med ratatouille

En kryddig köttfärsrätt

 

 

4 portioner

  • 500 g nötfärs
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk finhackad röd chili
  • salt och nymalen vitpeppar
  • blötlagda träspett
  • olja att pensla med

Ratatouille

  • 400 g passerade tomater
  • 1 gul lök
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 3 msk hackade färska örtkryddor (oregano, timjan, rosmarin)
  • 1 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 msk finskuren färsk basilika
  • olivolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med ratatouillen. Hacka lök, strimla purjolök och skiva zucchini och aubergine. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, zucchini och aubergine. Häll i tomater, tomatpuré, fond och hackade örter.
  2. Låt blandningen koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med basilikan och låt ratatouillen stå en stund för att smakerna ska mogna..
  3. Arbeta nötfärsen med kryddor och vetemjöl. Rulla stora avlånga köttbullar och trä upp dem på blötlagda spett. Platta till lätt. Pensla köttfärsen med lite olja. Grilla kebabspetten (eller stek i panna eller ugn).
  4. Servera spetten med uppvärmd ratatouille och lite turkisk yoghurt smaksatt med vitlök, lite citronzest, salt och peppar.
Gör gärna en lite större sats ratatouille och ät den tillsammans
med stekt kyckling eller en köttbit                                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar