tisdag 28 juli 2015

Lax med citronsås




Idag får det bli lax till middag. Även om det är åska, regn och höstväder ute serverar jag en lätt och fräsch sommarvariant!

4 portioner

  • 600 g benfri laxfilé (skinnet får gärna vara kvar)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja med citron att ringla över
  • 100 g stenbitsrom

Citronsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 citron
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ dl fint skuren gräslök

Grönsakstillbehör

  • 250 g haricots verts
  • 12 knippmorötter
  • färskpotatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela laxen i 4 portionsbitar. Salta, peppra och lägg fisken i en ugnsform. Ringla över lite olja och stek i ugnen 15-20 minuter.
  3. Koka upp crème fraiche, grädde och fiskfond under omrörning. Smaksätt med pressad citron, salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena om såsen verkar tunn. Rör ner gräslöken precis före servering.
  4. Koka potatisen i väl saltat vatten med en dillkvist. Koka morötter och bönor var för sig i saltat vatten. Lägg en nypa socker i kastrullen med morötter och en smörklick i vardera grönsakskoket.
  5. Lägg upp på tallrikar och toppa laxen med en klick stenbitsrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar