torsdag 23 juli 2015

Gazpacho





En fräsch kall soppa varma sommardagar - även om vi inte har så varmt som i Spanien. Om du serverar den som förrätt räcker den till dubbelt så många.

4 portioner

  • 1 tomat, skalad
  • ½ grön gurka
  • ½ gul lök
  • ½ grön paprika
  • 8 dl tomatjuice
  • 1½ msk god olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1/4 tsk tabasco
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 riven vitlöksklyfta

Tillbehör:

Grönsakshack

  • 1 urkärnad tomat
  • ½ urkärnad grön gurka
  • ½ gul lök
  • ½ grön paprika

Brödkuber

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl kuber av dagsgammalt ljust bröd

Gör så här:

  1. Hacka grönsakerna till soppan i grova bitar. Lägg dem i en kannmixer eller i en matberedare och kör kort. Häll i 2 dl tomatjuice och kör till en puré
  2. Blanda purén i en skål med resten av juicen, olja, vinäger och tabasco.  Plasta skålen och låt den stå i kylskåpet minst 2 timmar. Salta, peppra och riv i vitlöken strax före serveringen.
  3. Hacka ingredienserna till grönsakshacket och blanda i en skål.
  4. Gnid en stekpanna med en ituskuren vitlöksklyfta. Värm oljan och stek brödkuberna gyllene. Häll upp i en skål.
  5. Servera soppan med tillbehören.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar