Örtstekt kycklingfilé med sparrisrisotto
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g kycklingbröstfilé med skinn (2 små eller 1 stor)
- några blad basilika, hackade
- ½ knippe bladpersilja, hackad
- 2 kvistar repad rosmarin, hackade
Risotto
- 1 finhackad schalottenlök
- ½ dl olivolja
- 1½ dl carnaroliris
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ l varm kycklingfond
- 1 dl riven parmesanost och 1 msk smör
- några lättkokta gröna sparrisstjälkar
- salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Klappa in kycklingfilén med de finhackade örterna, salta och peppra.
- Bryn kycklingen i varm panna med smör och rapsolja. Stek färdigt kycklingen i ugnen till en innertemperatur av 72 grader.
- Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
- Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.)Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
- Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
- Servera risotton toppad med kycklingfilén skuren i skivor.
- Avsluta med lite nyriven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar