söndag 21 augusti 2016

Örtstekt kycklingfilé med sparrisrisotto

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g kycklingbröstfilé med skinn (2 små eller 1 stor)
  • några blad basilika, hackade
  • ½ knippe bladpersilja, hackad
  • 2 kvistar repad rosmarin, hackade

Risotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm kycklingfond
  • 1 dl riven parmesanost och 1 msk smör
  • några lättkokta gröna sparrisstjälkar
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Klappa in kycklingfilén med de finhackade örterna, salta och peppra.
  3. Bryn kycklingen i varm panna med smör och rapsolja. Stek färdigt kycklingen i ugnen till en innertemperatur av 72 grader.
  4. Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
  5. Fräs schalottenlöken mjuk i rikligt med olivolja på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och koka tills vinet ångat bort. Rör hela tiden.
  6. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör om hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.)Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger lite tuggmotstånd.
  7. Ta bort riset från värmen och vänd ner smör, parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
  8. Servera risotton toppad med kycklingfilén skuren i skivor.
  9. Avsluta med lite nyriven parmesan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar