söndag 14 augusti 2016

Kyckling med persiljepesto, rotsaker och balsamicosås.




En kycklingrätt där allt tillagas samtidigt i ugnen utom såsen som du hinner göra snabbt under tiden eller strax före serveringen.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 färsk kyckling (ca 1,3 kg)

Persiljepesto

  • 1 knippe bladpersilja
  • saften av ½ citron
  • 20 g pinjekärnor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ dl olivolja

Balsamicosås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 2 msk crema balsamico
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk soja
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • 1 kg färskpotatis
  • 6 knippmorötter
  • 6 palsternackor


Gör så här:

  1. Kör ihop  alla ingredienser utom oljan till persiljepeston i en blender. Tillsätt oljan i en tunn stråle. Späd eventuellt med ytterligare olja så att peston blir ganska tunn och går att pensla på kycklingen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dela kycklingen i  portionsbitar. Lägg kycklingen i ugnens långpanna med bakplåtspapper. Pensla kycklingdelarna med peston.
  4. Dela potatisen i grova bitar. Halvera morötter och palsternackor på längden och lägg dem i långpannan bredvid kycklingdelarna. Salta och peppra rotsakerna och ringla lite olivolja över. Sätt in långpannan mitt i ugnen och tillaga alltsammans ca 50 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
  5. Blanda samman ingredienserna till såsen och koka samman några minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar