måndag 22 augusti 2016

Bönbiffar med tabbouleh och myntayoghurt




En lättgjord vegetarisk rätt, men tänk på att tabbouleh behöver tid både för att förbereda bulgurgrynen och därefter för att smakerna ska mogna. Gör gärna dubbel sats av tabbouleh och använd den nästa dag som ett gott tillbehör.

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 burk stora vita bönor (eller välj en sort du gillar)
  • 1 röd knipplök
  • några kvistar bladpersilja
  • 1 ägg
  • 2 potatisar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Tabbouleh

  • 125 g bladpersilja
  • 1 dl bulgur
  • 1 schalottenlök
  • saften av ½ citron
  • ½ dl olivolja
  • 2 tomater
  • 1 msk finhackad mynta
  • salt och nymalen svartpeppar

Myntayoghurt

  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 msk hackade myntablad
  • 1 msk mango chutney
  • salt

Gör så här:

  1. Förbered tabbouleh genom att blötlägga bulgur (ska inte koka). Häll bulgur i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå i ett par timmar. Låt grynen rinna av i en sil och pressa ur vattnet.
  2. Hacka lök, persilja och mynta. Blanda i bulgur. Häll på citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Låt salladen stå i kylen och mogna ett par timmar. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Blanda ner tomathacket i salladen strax före serveringen.
  3. Blanda ingredienserna till yoghurten och låt den mogna i kylen.
  4. Koka potatisen och låt den svalna.
  5. Låt bönorna rinna av i en sil och skölj med kallt vatten. Mixa potatis och bönor i en matberedare. Tillsätt ägg, salt och peppar. Kör ytterligare några sekunder.
  6. Skär och hacka löken (använd också det gröna). Hacka persiljan och blanda ner lök och persilja i smeten.
  7. Forma biffar och stek dem i olja, några minuter på varje sida.
  8. Servera biffarna med tabbouleh och myntayoghurt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar