söndag 28 februari 2016

Kycklinggryta med polenta

 

En kycklingrätt med inspiration från Italien. Servera med polenta på norditalienskt vis!


Ingredienser till 4 portioner

  • 6-8 kycklinglår med skinn
  • 4 schalottenlökar
  • 3 selleristjälkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1-2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 morötter
  • 150 g skogschampinjoner
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja och smör att steka i


Polenta

  • 6 dl vatten
  • 1½ dl polenta
  • 1½ dl riven parmesanost
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde

Gör så här:

  1. Bena ur kycklinglåren och dela dem på hälften. Halvera lökarna och finhacka vitlök och selleri. Hetta upp olja och smör i en kastrull. Fräs lök, selleri och vitlök några minuter. Tillsätt kycklingbitarna. Salta och peppra och låt kycklingen brynas ordentligt.
  2. Tillsätt vin, vatten och grädde. Låt alltsammans sjuda ca 15 minuter.
  3. Skär morötterna i stavar och dela svampen i kvartar. Lägg i grytan och sjud ytterligare 8-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja inför serveringen.
  4. Koka upp vatten till polentan. Vispa ner grynen.
  5. När vattnet har kokat in, slå på grädde och blanda i parmesanost. Rör ner en rejäl klick smör. Om du tycker att polentan är torr kan du tillsätta lite extra vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar