måndag 15 februari 2016

Chili sin carne



Chili utan kött är en smakrik vegorätt så här på en köttfri måndag. Idén att smaksätta med lite kaffe har jag lånat av Gert Klötzke.

3 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 aubergine
  • 1 morot
  • 1 röd paprika
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ tsk malet bryggkaffe
  • ½ msk tomatpuré
  • 400 g kidneybönor
  • 1 burk krossade tomater
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 msk frysta provencalska örter
  • 1 kvist slätbladig persilja
  • olivolja att fräsa i

Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök, aubergine och paprika. Riv moroten grovt. Fräs grönsakerna tillsammans med kryddorna och kaffet i olivolja tills det blir gyllenbrunt. Blanda ner tomatpuré och fräs ytterligare en kort stund.
  2. Tillsätt bönor och krossade tomater och sjud i 10 minuter.
  3. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Tillsätt de frysta örterna. Hacka persiljan och strö den över chilin innan du serverar.
  4. Servera med gräddfil.
  5. Bjud en fräsch sallad separat.

En klick gräddfil mildrar hettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar