lördag 13 februari 2016

Örtbakad lax med sparrisrisotto

Lite sparris ger en första vårkänsla!

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 600 g laxfilé
  • 4 tsk frysta provencalska kryddor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja med citron att ringla över

Sparrisrisotto

  • 2 dl carnaroliris
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk smör
  • 1 knippa grön sparris
  • olivolja att fräsa i
  •  ev salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxen i portionsbitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Salta och peppra och strö över örtkryddorna. Ringla lite olja över. Tillaga fisken mitt i ugnen ca 15 minuter till en innertemperatur på 42-45 grader.
  2. Dela sparrisen i mindre bitar och koka lätt i saltat vatten. Ställ åt sidan.
  3. Fräs löken i olivolja. Tillsätt riset och fräs en stund tills riset är glansigt. Tillsätt vinet och låt det koka in.
  4. Späd med den varma buljongen lite i taget och koka under omrörning ca 18 minuter. Riset ska vara klart, men ha en lite kärna kvar. Tillsätt osten och en klick smör. Avsluta med att blanda ner sparrisen och smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
  5. Lägg upp risotton på varma tallrikar och toppa med laxen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar