söndag 7 februari 2016

Fläskfilé med hasselbackspotatis

En klassisk söndagsmiddag


Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g fläskfilé
  • smör och rapsolja att steka i
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 morötter skurna i stavar
  • olja eller smör att ringla över morötterna.

Sås

  • 1 dl crème fraiche
  • ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk torkad dragon
  • salt och nymalen svartpeppar

Potatis

  • ½ kg fast potatis
  • 1 msk ströbröd
  • 50 g smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret.
  2. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev för att inte skära igenom helt.
  3. Lägg potatisarna i en ugnsform och ringla över smöret. Salta och mal över lite svartpeppar. Strö över ströbrödet.
  4. Baka av mitt i ugnen i ca 40 minuter.
  5. Baka samtidigt några morotsstavar som du saltat, pepprat och ringlat lite smör eller olivolja över.
  6. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2,5 cm tjocka skivor. Salta, peppra och stek i smör och olja. Ställ åt sidan.
  7. Vispa ur pannan med vatten, creme fraiche och fond. Tillsätt senap och dragon och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg fläskfilén i såsen och koka några minuter.
  8. Servera fläskfilén i sin sås tillsammans med hasselbackspotatisen och morötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar