lördag 27 februari 2016

Lax med västerbottenspotatis

 

2 portioner

  • 300 g laxfilé utan skinn
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja med citron att ringla över (kan ersättas med olivolja och några droppar citronsaft)

Västerbottenspotatis

  • ½ kg mandelpotatis
  • 1½ dl grädde
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 dl riven västerbottensost
  • 1 äggula
  • 2 msk finskuren dill
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Dela laxen i två portionsbitar. Salta och peppra. Lägg fisken i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter till en innertemperatur av 45 grader.
  3. Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden. Vispa ihop grädde och vin i en kastrull. Lägg i potatishalvorna och låt sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och ställ åt sidan.
  4. Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen. Tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar. Vispa till sist i äggulan och finskuren dill. Lägg tillbaka potatishalvorna i såsen och värm.
  5. Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Lägg fisken på potatisen och servera eventuellt med några nykokta haricots verts eller sockerärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar