Lax med västerbottenspotatis
2 portioner
- 300 g laxfilé utan skinn
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja med citron att ringla över (kan ersättas med olivolja och några droppar citronsaft)
Västerbottenspotatis
- ½ kg mandelpotatis
- 1½ dl grädde
- 1½ dl torrt vitt vin
- 4 ansjovisfiléer
- 1 dl riven västerbottensost
- 1 äggula
- 2 msk finskuren dill
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Dela laxen i två portionsbitar. Salta och peppra. Lägg fisken i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter till en innertemperatur av 45 grader.
- Borsta potatisarna rena och dela dem i två delar på längden. Vispa ihop grädde och vin i en kastrull. Lägg i potatishalvorna och låt sjuda så att potatisen blir mjuk och såsen kokar ihop till hälften. Ta upp potatisen och ställ åt sidan.
- Hacka ansjovisfiléerna och vispa ut hacket i såsen. Tillsätt osten och smaksätt med salt och peppar. Vispa till sist i äggulan och finskuren dill. Lägg tillbaka potatishalvorna i såsen och värm.
- Fördela såsen på varma tallrikar med några potatishalvor i mitten. Lägg fisken på potatisen och servera eventuellt med några nykokta haricots verts eller sockerärter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar