En vegetarisk pizza med favoriterna svartkål och fänkål |
Ingredienser till en plåtstor pizza
Pizzabotten
- 25 g jäst
- 1½ dl ljummet vatten
- 250-300 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 2 tsk olivolja
- lite olja till bunken
Topping
- 1½ dl crème fraiche
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 75 g svartkål
- 1 litet fänkålshuvud
- 100g ädelost
- 100g mozzarella
- olivolja
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, lite olivolja och mjöl. Knåda degen slät (gärna i maskin). Knåda en bulle på bakbordet. Olja en skål och lägg i degbollen. Olja också degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
- Skär fänkålen tunt på mandolin och fräs den mjuk i lite olivolja. Strö över lite flingsalt och ställ åt sidan.
- Skär bort bladnerven från svartkålen och dela den i mindre bitar. Fräs i olivolja. Salta och ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Bred på crème fraiche och mal över lite svartpeppar. Strö över fänkål, svartkål, smulad ädelost och riven mozzarella.
- Grädda i ca 10 minuter tills pizzan fått fin färg. Ringla över lite olivolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar