lördag 7 oktober 2017

Hälleflundra med fänkål och salsa verde

Hälleflundra med ugnsbakad fänkål, salsa verde och potatis- och palsternackspuré



Hälleflundra är en fantastisk fisk, och när den finns i fiskdisken till ett bra pris gäller det att passa på! Så här gjorde jag lördagens middag. Vi är ju ett litet hushåll, men receptet går jättebra att dubbla och flerdubbla. Servera tillsammans med potatis- och palsternackspuré

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g hälleflundrafilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i

Ugnsbakad fänkål

  • 2 små fänkålsstånd
  • ½ citron
  • vatten
  • salt
  • olivolja att ringla över

Salsa verde

  • 1 dl plockad slätbladig persilja
  • 2 sardeller i olja
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • 2 msk pressad citron
  • ½ dl god olivolja
  • svartpeppar

Potatis- och palsternackspuré

  • 4 potatisar av mjölig sort
  • 2 palsternackor
  • 25 g smör
  • 1 dl varm gräddmjölk
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Börja med såsen. Mixa persilja, sardeller,  vitlök och kapris. Fortsätt mixa med pressad citron och olivolja. Smaka av med svartpeppar och ställ i kylen fram till serveringen.
  2. Skala potatis och palsternackor. Koka i saltat vatten. Pressa alltsammans och vispa ner smör och gräddmjölk. Smaka av med vitpeppar och ev ytterligare salt.
  3. Sätt ugnen på 130 grader. Dela fänkålen i kvartar. Lägg kvartarna i vatten tillsammans med citronskivor och lite salt. Koka i ett par minuter. Ta upp och låt rinna av
  4. Dela fisken i två portionsbitar. Salta och peppra. Stek i varm panna med smör och rapsolja. Börja med skinnsidan neråt och stek 1 minut på varje sida.
  5. Lägg över på en plåt tillsammans med fänkålen. Ringla lite olivolja över fänkålen och baka av tills fisken har 45 graders innertemperatur (ca 10-12 minuter).
  6. Lägg upp fisk, fänkål, puré och lite salsa verde på varma tallrikar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar