Hälleflundra med ugnsbakad fänkål, salsa verde och potatis- och palsternackspuré |
Hälleflundra är en fantastisk fisk, och när den finns i fiskdisken till ett bra pris gäller det att passa på! Så här gjorde jag lördagens middag. Vi är ju ett litet hushåll, men receptet går jättebra att dubbla och flerdubbla. Servera tillsammans med potatis- och palsternackspuré
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g hälleflundrafilé
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Ugnsbakad fänkål
- 2 små fänkålsstånd
- ½ citron
- vatten
- salt
- olivolja att ringla över
Salsa verde
- 1 dl plockad slätbladig persilja
- 2 sardeller i olja
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- 2 msk pressad citron
- ½ dl god olivolja
- svartpeppar
Potatis- och palsternackspuré
- 4 potatisar av mjölig sort
- 2 palsternackor
- 25 g smör
- 1 dl varm gräddmjölk
- salt och vitpeppar
Gör så här
- Börja med såsen. Mixa persilja, sardeller, vitlök och kapris. Fortsätt mixa med pressad citron och olivolja. Smaka av med svartpeppar och ställ i kylen fram till serveringen.
- Skala potatis och palsternackor. Koka i saltat vatten. Pressa alltsammans och vispa ner smör och gräddmjölk. Smaka av med vitpeppar och ev ytterligare salt.
- Sätt ugnen på 130 grader. Dela fänkålen i kvartar. Lägg kvartarna i vatten tillsammans med citronskivor och lite salt. Koka i ett par minuter. Ta upp och låt rinna av
- Dela fisken i två portionsbitar. Salta och peppra. Stek i varm panna med smör och rapsolja. Börja med skinnsidan neråt och stek 1 minut på varje sida.
- Lägg över på en plåt tillsammans med fänkålen. Ringla lite olivolja över fänkålen och baka av tills fisken har 45 graders innertemperatur (ca 10-12 minuter).
- Lägg upp fisk, fänkål, puré och lite salsa verde på varma tallrikar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar